Vakantieweer Europa: hitte opstoot richting Noord-Europa

08 augustus 2024, 07:30

Vakantieweer
Kokkari op Samos, Griekenland. Foto: Adobe Stock / Iraklis Milas.

De vakantieperiode is in volle gang en menig vakantieganger zoekt deze dagen dan ook de warmte op in Europa. Toch hoef je de komende tijd helemaal niet ver te reizen voor hoge temperaturen. Wat voor weer jij precies kan verwachten op jouw vakantiebestemming lees je in dit artikel.

Goed nieuws voor liefhebbers van warm zomerweer, want de temperatuur gaat de komende tijd een flinke stijging inzetten. Begin volgende week krijgen we waarschijnlijk zelfs te maken met de warmste dag van het jaar tot nu toe. Alle details over het weer in eigen land lees je hier.

Ook dichtbij huis tropische temperaturen

Volop zomerse taferelen in het zuiden van Europa zijn dagelijkse kost, maar ook dichterbij huis wordt het de komende tijd volop zomers met hoge temperaturen. Aanvankelijk is het vaak heerlijk vakantieweer in de landen Frankrijk, Duitsland en Nederland. De dagen verlopen overwegend droog met een mix van wolken en zon. In Frankrijk stijgt het kwik dagelijks naar 25 graden in het noorden tot ruim 30 graden in de zuidelijke regio's. In Duitsland is het deze dagen iets minder warm met 22 graden in het uiterste noorden tot 27 graden in het zuiden, maar met flink wat ruimte voor de zon is het vaak heerlijk vakantieweer. In Berlijn liggen de maxima tussen 23 en 25 graden, maar is af en toe wel een kans op een bui.

In de loop van het weekend wordt vanuit Zuid-Europa zeer warme lucht aangevoerd. Op uitgebreide schaal worden dichtbij huis tropische temperaturen gehaald. De hoogste temperaturen worden zondag tot en met dinsdag verwacht. Zo kan het in Parijs zondag ruim 33 graden worden. Daarmee sluit de Olympische Spelen dus wel erg heet af. In Amsterdam worden maxima van ruim 30 graden verwacht en ook in Duitsland stijgt het kwik lokaal naar ruim 35 graden begin volgende week. Al met al dus wel erg hoge temperaturen en regelmatig de schaduw opzoeken is zeker zo'n slecht idee nog niet! Echt lang houdt de hitte niet aan, want vanaf dinsdag neemt de kans op enkele stevige (onweers)buien toe. Deze onweersbuien zullen de hitte in Noordwest-Europa geleidelijk verdrijven.

Zinderende hitte in de Alpen

De Alpenlanden kunnen zich de komende tijd op maken voor waarschijnlijk één van de warmste perioden van het jaar tot nu toe. Zowel in Zwitserland als in Oostenrijk staan de komende dagen dagelijks tropische temperaturen op het programma. Aanvankelijk kan nog een enkele bui vallen, maar vanaf het weekend is het overal droog en veelal zonovergoten. Dat klinkt misschien lekker, maar als jij een stedentrip naar bijvoorbeeld Wenen hebt geboekt wordt het opeens toch wel erg heet. De temperatuur loopt namelijk nog wat verder op. Zo kan het begin volgende week maar liefst 38 graden worden in de Oostenrijkse hoofdstad!

Ook in de bergen moet je de komende tijd rekening houden met hoge temperaturen. Tot een hoogte van maar liefst 2000 meter kan het zomers warm worden met ruim 25 graden. Ben jij van plan om een bergwandeling te maken? Zorg dan dat je op tijd vertrekt en voldoende water meeneemt.

Aanhoudend heet en zonnig in Zuid-Europa

Is jouw vakantiebestemming te vinden aan de Middellandse Zee? Dan kun je wederom rekenen op volop zomerse taferelen. Neerslag staat niet tot nauwelijks op het programma. Met veelal zonovergoten dagen is het tropisch warm op veel plekken. In het zuiden van Spanje en in het binnenland stijgt het kwik lokaal naar ruim 40 graden en is het de komende dagen wel erg heet. Aan de Spaanse costa's is het 28 tot 34 graden beter te doen, maar alsnog vrij heet. Een verfrissende duik in de zee is dan zo verkeerd nog niet. Ook in het Portugese Porto is het de komende dagen strakblauw bij maxima van 28 tot 32 graden. Voorlopig blijft het zonnige en hete zomerweer aanhouden in zowel Portugal en Spanje. Na het weekend wordt de hitte wat getemperd en wordt het een stuk aangenamer op veel plekken.

Vol strand in de zomer in Zuid-Europa. Foto: Adobe Stock / Igor.
Vol strand in de zomer in Zuid-Europa. Foto: Adobe Stock / Igor.

Ook in Italië, Griekenland en Turkije is het de zon die het dagelijks voor het zeggen heeft. Lokaal kan op het vasteland van zowel Italië als Griekenland weleens een enkele (onweers)bui tot ontwikkeling komen, maar op verreweg de meeste plaatsen blijft het droog. In het binnenland stijgt het kwik deze dagen naar 34 tot lokaal 40 graden. Iets aangenamer is het op de Italiaanse stranden en de Griekse eilanden. Hier stijgt het kwik dagelijks naar een graad of 30. Bovendien staat er op de Griekse eilanden regelmatig een verkoelende bries vanuit het noorden. Aan de Turkse badplaatsen is het heet met maxima van 33 tot 37 graden. Voorlopig verandert er weinig aan het zonovergoten weerbeeld. In de loop van volgende week lijkt de temperatuur overal wel wat in te leveren.

Wisselvalliger in Scandinavië

Terwijl je in grote delen van Europa kan rekenen op hoge temperaturen en veel zon is het weerbeeld in Scandinavië de komende tijd een stuk wisselvalliger. Met een westen- tot zuidwestenwind worden regelmatig buien of regengebieden richting Zweden en Noorwegen aangevoerd. Vooral de westelijke kustgebieden in Noorwegen moeten rekening houden met heel veel regen. In Bergen kan lokaal 100 mm vallen tot en met het einde van deze week. Daarbij is het ook vrij fris met 16 tot 19 graden. In Oslo en Stockholm is het met 20 tot 23 graden iets warmer. Ook hier komt het regelmatig tot een bui, maar is het wel een stuk vaker droog dan in het westen van Noorwegen. Als het zonnetje even schijnt is het dan heerlijk weer om de stad te ontdekken.

Berend van Straaten

Berend van Straaten

Meteoroloog

Weernieuws-onderwerpen

Kies een onderwerp om meer te weten te komen over het weer…

Nieuwsoverzicht